logo

Junior Journalist-wedstrijd 2020


De Junior-Journalistwedstrijd van het Davidsfonds is een creatieve schrijfwedstrijd voor jongeren.
Leerlingen van de basisscholen van : Wijngaard , (W)Onderwijs , de Leertuin , De Vesten , Freinetschool en de eerste graad van het secundair onderwijs van KOSH en De Vesten, daagden wij uit om hun schrijftalent met elkaar te meten in een tekst van maximaal 1000 woorden rond het thema " Nieuwe Buren".
We vragen de deelnemers om een creatieve tekst, een eigenzinnig fantasieverhaal neer te schrijven rond dit thema.

De wedstrijd bestaat uit een lokaal en een provinciaal luik.
In de voorronde kiest men uit alle inzendingen van de Herentalse basisscholen één winnaar. Deze wordt bekroond met een boekenpakket, een waardebon "Helemaal Herentals" én een ticket voor de provinciale prijsuitreiking.
Alle lokale winnaars uit de provincie Antwerpen nemen het dus tegen elkaar op in het provinciale luik van de wedstrijd. Een jury van bekende auteurs en journalisten beslist wie in de reeks van de basisscholen de Junior-Journalist wordt en met de hoofdprijzen naar huis gaat. Maar wegens de coronacrisis werd deze prijsuitreiking afgelast
Meer informatie en enkele inspiratietips vind je in het reglement.

De winnaar heeft tijdens de lezing van Amnesty in zaal "'t Hof'" zijn werk voorgelezen en zijn beloning mogen in ontvangst nemen en nadien heeft organisator Jef Haest nog de klassen met de meeste deelnemers, juist voor de lock-down, een kleine klassikale attentie bezorgd.
Het is dankzij de inzet van de leerkrachten , die hun leerlingen aanmoedigen om deel te nemen dat wij veel inzendingen hebben gekregen.
Onze plaatselijke winnaar is Arthur Martens met als titel van het werkje "Onze buurt" . Arthur is leerling van het zesde leerjaar in de VBS ' De Wijngaard ' in Herentals. Wij kregen in totaal 103 inzendingen binnen wat een mooi resultaat is:

  • VBS De Wijngaard : 6A en 6B met 15 en 19 leerlingen en 5B met 2 leerlingen
  • VBS De Leertuin ( Molekens ) : 6A : 4 leerlingen
  • VBS (W)Onderwijs: 5A en 5B en 5C met 22 , 19 en 18 leerlingen
  • GVBS De Luchtballon , Herenthout : 6A met 4 leerlingen

Vanuit het Gemeenschapsonderwijs en vanuit het Secundair Onderwijs eerste graad kwamen spijtig genoeg geen inzendingen binnen.
 Junior Journalist