logo

Junior Journalist-wedstrijd 2019


De Junior-Journalistwedstrijd van het Davidsfonds is een creatieve schrijfwedstrijd voor jongeren. Leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs van het KOSH daagden wij uit om hun schrijftalent met elkaar te meten in een tekst van maximaal 1000 woorden rond het thema " Meesterschap". We vroegen de deelnemers om een creatieve tekst, een eigenzinnig fantasieverhaal neer te schrijven rond dit thema.

De wedstrijd bestaat uit een lokaal en een provinciaal luik.
In de voorronde kiest men uit alle inzendingen van de Herentalse basisscholen één winnaar. Deze wordt bekroond met een boekenpakket, een waardebon "Helemaal Herentals" én een ticket voor de provinciale prijsuitreiking.
Alle lokale winnaars uit de provincie Antwerpen nemen het dus tegen elkaar op in het provinciale luik van de wedstrijd. Een jury van bekende auteurs en journalisten beslist wie in de reeks van de basisscholen de Junior-Journalist wordt en met de hoofdprijzen naar huis gaat.

Dit jaar ontvingen wij slechts 36 inzendingen, bijna alle uit de twee klassen van vijfde leerjaar van de basisschool (W)Onderwijs, en één van het vijfde leerjaar van de basisschool De leertuin.
Als redenen voor dit mager resultaat kunnen we aanhalen:

  • Het onderwerp was niet aangepast aan de leeftijd van reeks 1 ; er zijn om die reden ook minder verhalen binnen gekomen.

  • Er was ook een doorlichting in de lagere scholen van Herentals en daarom hebben ook enkelen afgehaakt wegens té druk.

Voor de reeks II (secundair onderwijs) was er dit jaar opnieuw geen enkele inzending!!!

Toch koos onze jury unaniem als eerste laureaat Dieuwke Van de Wouwer,( vijfde leerjaar A van '(W)Onderwijs') met haar verhaal "Het meisje op zoek naar haar talent"
Als tweede laureaat koos de jury voor Astrid Van Aerden ( vijfde leerjaar van 'De Leertuin') met " Het leven van Peter P.R. "

De prijsuitreiking werd in de klas op een schooldag georganiseerd.Enkele foto's van de prijsuitreiking.


wonderwijs

Bestuurslid en organisator Jef Haest met de leerlingen tijdens de prijsuitreiking.

Met dank de fotograaf bestuurslid Liliane Van Herck

wonderwijs

De vijfde klas A van (W)onderwijs met de laureaat.

Dieuwke

De eerste laureaat met haar prijzenpakket.