logo

Archief mededelingenJe vindt hier de algemene mededelingen die in het verleden naar de leden zijn gestuurd en/of op de webstek zijn verschenen.

juli
2020

toekomst vereniging

Beste allemaal,

De toekomst van de vereniging in Herentals ziet er niet rooskleurig uit om verschillende redenen.
Daarom werd aan alle leden en aan de Raad van Bestuur van het Davidsfonds volgende brief gestuurd met vraag om reactie.
Eind augustus wordt dan door het ontslagnemend bestuur bekeken wat de mogelijkheden zijn.

april
2020

corona crisis

Beste allemaal,
Omwille van de Corona-crisis, zullen jullie al wel vermoed hebben dat ook wij de geplande activiteiten afgelasten.
Het gaat in de eerste plaats om de dagtrip van 9 mei as naar het Pajottenland.Zelfs als de overheid de strenge maatregelen niet verlengt na 19 april , zullen we niet in staat zijn om een en ander nog practisch te regelen ( busvervoer, kasteel Gaasbeek, brouwerij- en paardenfokkerij, restaurant …).
Voor de leesclub van 19 april is het nog afwachten … maar de kans op normalisatie lijkt klein. De leesclub van 15 juni kan dan misschien wel weer doorgaan. We houden u alleszins op de hoogte.
En hoe dan ook, we hopen allen op betere tijden.
Met geduld , bekommernis en zorg voor elkaar komen we er wel en zien we elkaar in goede gezondheid weer.
Daar trachten we naar en dus: Houd de moed erin en Corona buiten,

sept.
2019

hernieuwing
lidmaatschap

Hernieuwing van het lidmaatschap

Het nieuwe seizoen gaat van start en we trekken weer aan de bel om je Davidsfonds-cultuurkaart te hernieuwen of om lid te worden.
Onderstaande info (en nog wat extra info) vind je ook op volgende linkHoe je lidmaatschap vernieuwen of lid worden ?

Een plaatselijk bestuurslid bezorgt je alle nodige informatie:

 • De nieuwe cultuurgids vol informatie over het Davidsfonds en de beschrijving van de boeken en cd’s van dit seizoen.
 • Het keuzeformulier waarop je jouw keuzes kan aanduiden. Indien je al lid was, zit een keuzeformulier op jouw naam bij de cultuurgids.
  Anderen vullen het formulier in dat zich bevindt op bladzijde 97 van de cultuurgidsHet keuzeformulier waarop je jouw keuzes kan invullen.
 • Het voorlopige programma van Davidsfonds Herentals voor het nieuwe seizoen.

Op blz. 19 en 85 van de cultuurgids vind je de 3 verschillende formules om dit te doen. Ten opzichte van vorig jaar kan men nu ook schoolbibbonnen bestellen.

Wil je, zoals de meeste leden, dit doen via formule 1, dan gaat het zo :

 • Schrijf op het keuzeformulier je keuzes op en tel de prijzen samen tot je minimum 40 € bereikt.
 • Voeg eventueel giften toe (fiscaal attest vanaf 40 €.
 • )
 • Vul het bedrag voor de plaatselijke bijdrage (zie verder) in onder rubriek F.
 • Je doet het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus. Op de achterkant van het formulier vind je de naam en de coördinaten van het bestuurslid waar je jouw keuzeformulier kwijt kan, maar je mag het natuurlijk bij elk ander bestuurslid binnenbrengen. Je vindt de lijst van de bestuursleden onderaan deze brief.

Kies je voor formule 2, een lidmaatschap voor € 40 , dan stort je gewoon € 40 + de plaatselijke bijdrage op onze rekening en vermeldt extra "zonder boeken".
Je hoeft het formulier dan niet binnen te brengen tenzij je extra gegevens wenst te vermelden (bv. e-mail wijziging, extra cultuurkaarten,...)Wanneer je lidmaatschap vernieuwen ?

We willen de lidmaatschapsvernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.
Graag hadden we dan ook je vernieuwing ontvangen vóór maandag 21 oktober.
Als we tegen die datum niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs.


De “plaatselijke bijdrage”

Net als andere jaren vragen wij ook een “plaatselijke bijdrage”. Die dient voor het delgen van de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten. De bijdrage is dezelfde als vorige jaren.

 • € 8 als je de correspondentie per post wil ontvangen.
 • € 2 als je de correspondentie alleen via e-mail wil ontvangen.
  Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.

Vul zelf het juiste bedrag voor je gekozen formule in op het keuzeformulier onder rubriek G: steun voor de plaatselijke afdeling.

 


Hoe je lidmaatschap betalen ?

We hopen dat je, als je kiest voor de normale formule, net als vorig jaar, zoveel mogelijk per overschrijving op onze bankrekening wilt betalen.
Nummer : BE82 413-2091331-68
Naam : Davidsfonds Herentals
Vermelding : lidmaatschap 19-20

Maar als je liever cash betaalt bij het binnenbrengen of ophalen van het keuzeformulier, dan kan dit ook.

24 juni
2018

Orgelconcert.

Wij brengen jullie graag, en op de valreep, op de hoogte van een initiatief van de kerkraad van Sint-Waldetrudis.
Op zondag 24 juni om 15.00 uur geeft Willem Ceuleers, die momenteel in Herentals woont, een concert in de Sint-Catharinakerk op het Begijnhof.
Hij brengt onder de titel "Willem speelt Ceuleers" eigen composities.
De toegang is gratis.
Willem Ceuleers is orgelist, componist, dirigent en heeft iets met moderne Gregoriaanse muziek. Hij heeft een goedgevulde concertagenda zoals je op zijn webstek kan zien.

zomer
2018

Zoektocht.

Zoektocht Druivenstreek.

Dit jaar is de Druivenstreek van Hoeilaart, Overijse en Tervuren aan de beurt om de leukste zoektocht van Vlaanderen te ontvangen.
Wij richten geen gezamenlijke zoektocht in.
Wie op eigen initiatief met de wagen of fiets (20 km of 40 km) de zoektocht wil doen kan een deelnemingspakket aanschaffen. Deelnemingspakketten kosten :

 • 15 € voor Davidsfondsleden met Davidsfonds cultuurkaart.
 • 25 € voor anderen (inclusief, indien geïnteresseerd, een lidmaatschap voor de rest van 2018.)

Het pakket bevat een deelnemingsbrochure met de parcoursbeschrijving en de vragen, plus de streekgids van de Druivenstreek. Hoe krijg je een pakket te pakken?

 • Je kan de pakketten kopen bij de toeristische dienst Visit Tervuren, Markt 7b vanaf 10 uur 's morgens. Dit is ook de startplaats van de zoektocht.
 • Je laat vóór 24 juni aan bestuurslid Jeannine Beutels (014/215570 adv.beutels@scarlet.be) weten dat je één of meerdere pakketten bestelt. Wij zorgen er dan voor dat de pakketten je vóór 2 juli worden bezorgd. Je betaalt via storting op onze rekening.

11 juli
2018

Viering.

Feest Vlaamse Gemeenschap.

De cultuurraad richt, in samenwerking met de stad, een viering in voor het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Hierop zijn we allen uitgenodigd.
Op het programma :

 • verwelkoming door de voorzitter van de cultuurraad.
 • openingswoord door de burgemeester of een plaatsvervangende schepen;
 • samenzang met traditionele Vlaamse liederen onder leiding van Dirk De Vos. (deel 1)
 • feestrede door Rik Schutz (Taalunie) met als titel "Hoe horen Hollandse oren Belgisch-Nederlands?".
 • samenzang met traditionele Vlaamse liederen onder leiding van Dirk De Vos. (deel 2). De samenzang wordt afgesloten met de Vlaamse Leeuw.
 • receptie aangeboden door het stadsbestuur.

De viering heeft plaats op woensdag 11 juli om 20.00 uur in de Lakenhal.
Warm aanbevolen.

februari
2018

Cultuurreis.

Cultuurreis naar Polen van 3 tot 10 september 2018

Davidsfonds afdeling Noorderwijk-Morkhoven organiseert een busreis naar Polen, met als hoofdverblijf het domein Gosciniec pod Zajacem in Ostrowina-Olesnica, beter bekend als het gloednieuwe gastenverblijf van de Noorderwijkse aannemer Gust Beirinckx.
De reis zit boordevol met geleide bezoeken aan musea en sites met een hoge score wat betreft verhouding prijs/kwaliteit. Worden onder meer bezocht: Dresden, Wroclaw, Auschwitz, Krakau en een aantal bezienswaardigheden in Silezië.
Ook Davidsfondsleden uit Herentals zijn welkom en dienen dan wel vlug hun belangstelling te laten weten bij voorzitter Jos Vermeulen (tel. 014/262407)
Je vindt hier het volledige programma van deze reis.

februari
2018

Boek publicatie.

amulet Wij stellen je op de hoogte van de uitgave van een derde boek door een lid van Davidsfonds Herentals. Lode Bolckmans publiceerde bij Boekscout "De Amulet".
In dit boek behandelt de schrijver een aantal dramatische gebeurtenissen in een gebroken gezin. Toch blijft de moeder hoopvol uitzien aan warmte en liefde. Het boek is online te bestellen bij boekscout (https://www.boekscout.nl), te verkrijgen bij de boekhandel of bij de auteur. Vaste prijs : 21,99 €

februari
2018

Een streepje Francken

stem Voorstelling "Een streepje Francken" in de Sint- Waldetrudiskerk op Zaterdag 21 april 2018 om 20.00 uur.

In 2016 was het 400 jaar geleden dat Frans Francken I in Antwerpen overleed.en in 2018 is het 400 jaar geleden dat Ambrosius Francken I in Antwerpen overleed.
De Franckendynastie speelde een vooraanstaande rol in de Antwerpse kunstwereld van de 17e eeuw. Beide broers, Frans en Ambrosius, werden in Herentals geboren. De Herentalse Sint-Waldetrudiskerk bevat 9 altaarstukken en schilderijen van de hand van verschillende leden van de familie Francken.
Voor de Herentalse cultuurraad een uitgelezen aanleiding om de Franckens en hun werk in 2018 eens bijzonder in de verf te zetten. Een vijftiental Herentalse cultuurverenigingen en individuele artiesten lieten zich door de schilderijen van de Franckens inspireren en brengen hun hoogst persoonlijke eerbetoon aan de werken van de familie Francken die al bijna 400 jaar of langer in de Sint-Waldetrudiskerk hangen.
Wij reserveerden een (beperkt) aantal kaartjes voor dit cultureel gebeuren voor onze leden aan de voorkeurprijs van 10 €.
Je kan jouw kaartjes reserveren bij bestuurslid Hubert Vanooteghem 014/216535 hubert.vanooteghem@skynet.be.
Na storting van het verschuldigde bedrag op rekening BE82 413-2091331-68 van DF Herentals worden de kaartjes thuis bezorgd of liggen ze aan de balie op naam. Er zijn geen voorbehouden plaatsen dus kom op tijd.

sept.
2017

Aankondiging boekpresentatie

stem

Davidsfondsleden uit Herentals zijn hartelijk welkom op de boekpresentatie van het boek "STEM" van Daan Esch, zoon van ons lid Walter Esch.
Deze presentatie vindt plaats op vrijdag 13 oktober 2017 om 20 uur in de blauwe zaal van De Singel.
Sopraan Hendrickje Van kerckhove en pianiste Inge Spinette luisteren de boekpresentatie op met barokaria's van Händel en anderen.
Prijs: 12 € (-19 jaar : 8 €)

"STEM" is een aangrijpende historische roman geïnspireerd door de tragische levens van de castraatzangers in de 17⁰ eeuw. Het is een allegorie over de broze kracht van de stem en de verwoestende impact van zwijgen.

sept.
2017

hernieuwing
lidmaatschap

Hernieuwing van het lidmaatschap

Het nieuwe seizoen (2017-2018) komt eraan en we zijn ervan overtuigd dat je tijd zal vinden om je Davidsfonds-cultuurkaart te hernieuwen.


Onderstaande info (en nog wat extra info) vind je ook op volgende linkHoe je lidmaatschap vernieuwen of lid worden ?

Een plaatselijk bestuurslid bezorgt je alle nodige informatie:

 • De nieuwe cultuurgids vol informatie over het Davidsfonds en de beschrijving van de boeken en cd’s van dit seizoen.
 • Het keuzeformulier waarop je jouw keuzes kan invullen.
 • Het voorlopige programma van Davidsfonds Herentals voor het nieuwe seizoen.

Op blz. 93 van de cultuurgids vind je de 2 verschillende formules om dit te doen. Er is geen verschil met vorig jaar.

Wil je, zoals de meeste leden, dit doen via formule 1, dan gaat het zo :

 • Schrijf op het keuzeformulier je keuzes op en tel de prijzen samen tot je minimum € 40 bereikt. Vergeet niet daarna de korting toe te passen.
 • Vul het bedrag voor de plaatselijke bijdrage in onder rubriek I.
 • Je doet het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus. Op de achterflap van de cultuurgids vind je de naam en de coördinaten van het bestuurslid waar je jouw keuzeformulier kwijt kan, maar je mag het natuurlijk bij elk ander bestuurslid binnenbrengen. Je vindt de lijst van de bestuursleden op de pagina Vereniging. Indien je echter graag hebt dat we je lidmaatschap persoonlijk komen ophalen of regelen, bel dan even of stuur een mail.

Kies je voor formule 2, een lidmaatschap voor € 40 , dan stort je gewoon € 40 + de plaatselijke bijdrage op onze rekening en vermeldt extra "zonder boeken". Je hoeft het formulier dan niet binnen te brengen tenzij je extra gegevens wenst te vermelden (bv. e-mail wijziging, extra cultuurkaarten,...)Wanneer je lidmaatschap vernieuwen ?

We willen de lidmaatschapsvernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.
Graag hadden we dan ook je vernieuwing ontvangen vóór zaterdag 21 oktober.
Als we tegen die datum niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs.


De “plaatselijke bijdrage”

Net als andere jaren vragen wij ook een “plaatselijke bijdrage”. Die dient voor het delgen van de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten. De bijdrage is dezelfde als vorige jaren.

 • € 8 als je de correspondentie per post wil ontvangen.
 • € 2 als je de correspondentie alleen via e-mail wil ontvangen.
  Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.

Vul zelf het juiste bedrag voor je gekozen formule in op het keuzeformulier onder rubriek I: steun voor de plaatselijke afdeling.

 


Hoe je lidmaatschap betalen ?

We hopen dat je, als je kiest voor de normale formule, net als vorig jaar, zoveel mogelijk per overschrijving op onze bankrekening wilt betalen.
Nummer : BE82 413-2091331-68
Naam : Davidsfonds Herentals
Vermelding : lidmaatschap 17-18

Maar als je liever cash betaalt bij het binnenbrengen of ophalen van het keuzeformulier, dan kan dit ook.

sept.
2016
hernieuwing
lidmaatschap

Hernieuwing van het lidmaatschap

Het nieuwe seizoen (2016-2017) komt eraan en we zijn ervan overtuigd dat je tijd zal vinden om je Davidsfonds-cultuurkaart te hernieuwen.


Hoe je lidmaatschap vernieuwen of lid worden ?

Een plaatselijk bestuurslid bezorgt je alle nodige informatie:

 • De nieuwe cultuurgids vol informatie over het Davidsfonds en de beschrijving van de boeken en cd’s van dit seizoen.
 • Het keuzeformulier waarop je jouw keuzes kan invullen.
 • Het voorlopige programma van Davidsfonds Herentals voor het nieuwe seizoen.

Op blz. 12 van de cultuurgids vind je de 2 verschillende manieren om dit te doen. (Ondermeer de mogelijkheid om lid te worden zonder boekenkeuze via cash betaling van 40 €.)
Wil je, zoals de meeste van de leden, dit doen via het keuzeformulier, dan gaat het zo :

 • Noteer op het keuzeformulier je keuzes en tel de prijzen samen. Vergeet niet de korting toe te passen en onder rubriek I de plaatselijke bijdrage te noteren.
 • Je doet het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus. Op de achterflap van de cultuurgids vind je de naam en de coördinaten van het bestuurslid waar je jouw keuzeformulier kwijt kan, maar je mag het natuurlijk bij elk ander bestuurslid binnenbrengen. Indien je echter graag hebt dat we je lidmaatschap persoonlijk komen ophalen of regelen, bel dan even of stuur een mail.

Nieuw dit jaar is dat je voor alle personen die op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn een cultuurkaart kan aanvragen. Vul daartoe de gegevens over die personen in op de achterkant van het keuzeformulier.


Wanneer je lidmaatschap vernieuwen ?

We willen de lidmaatschapsvernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.
Graag hadden we dan ook je vernieuwing ontvangen vóór zaterdag 22 oktober.
Als we tegen die datum niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs.

De “plaatselijke bijdrage”

Net als andere jaren vragen wij ook een “plaatselijke bijdrage”. Die dient voor het delgen van de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten. De bijdrage is dezelfde als vorige jaren.

 • € 8 als je de correspondentie per post wil ontvangen.
 • € 2 als je de correspondentie alleen via e-mail wil ontvangen.
  Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.

Vul zelf het juiste bedrag voor je gekozen formule in op het keuzeformulier onder rubriek I: steun voor de plaatselijke afdeling.

 


Hoe je lidmaatschap betalen ?

We hopen dat je, als je kiest voor de normale formule, net als vorig jaar, zoveel mogelijk per overschrijving op onze bankrekening wilt betalen.
Nummer : BE82 413-2091331-68
Naam : Davidsfonds Herentals
Vermelding : lidmaatschap 14-15

Maar als je liever cash betaalt bij het binnenbrengen of ophalen van het keuzeformulier, dan kan dit ook.

juni
2016
Huldiging Jeannine

Huldiging Jeannine Beutels.

Tijdens het beiaardconcert werd onze secretaris Jeannine Beutels, tevens gastvrouw van het gebeuren, gehuldigd voor haar 25-jarig jubileum als zeer verdienstelijk bestuurslid van de vereniging.
Jeannine vervoegde immers in 1990, als enige dame, het bestuur.
In 2004 werd zij secretaris.

Er werd haar een gedenkplaatje en een champagneset cadeau gedaan.
De Latijnse spreuk op het gedenkplaatje, zeer toepasselijk voor een secretaris, betekent: "De pen is machtiger dan het zwaard.".
Ook echtgenoot Jan Berghmans werd in de huldiging betrokken.

De voorzitter hield de traditionele toespraak

Enkele sfeerbeelden

juni
2016
Zoektocht

In het land van (de) Rodenbach.


De jaarlijkse zoektocht wordt in 2016 ingericht in de streek van Roeselare en Izegem.
Omdat dit nogal ver is, toch bijna 4 uur heen en terug, verkiezen we dit jaar om de zoektocht niet gezamenlijk te organiseren.
Iedereen kan op eigen initiatief de zoektocht ondernemen met eventuele overnachting in de streek.

Je vindt hier wat meer informatie over deze zoektocht en hoe aan een deelnemingspakket te raken.

juni
2016
11 juliviering

Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

De cultuurraad richt, in samenwerking met de stad, een viering in voor het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Hierop zijn we allen uitgenodigd.
Op het programma:

 • Openingswoord door Mevrouw Ingrid Ryken, schepen van cultuur.
 • Feestrede door taaldocente Miet Ooms: “Het gaat goed met het Nederlands”
 • Katrien Snoeys, die ook optrad tijdens onze laatste “Toast Literair”, brengt haar eigen liedjes naar voor.
 • Onder leiding van en met begeleiding door Dirk De Vos zingen we samen enkele Vlaamse klassiekers.
 • Een receptie aangeboden door het stadsbestuur.

De viering heeft plaats op maandag 11 juli om 20.00 uur in de Lakenhal.

Warm aanbevolen.

mei
2016
publicatie dichtbundel

Dichtbundel: "Het stollen van de tijd".

Ons Davidsfondslid Christoph Lintermans publiceert een tweede dichtbundel "Het stollen van de tijd".

In die bundel toont hij wat er gebeurt als de tijd in poëzie wordt vastgezet.
Lintermans maakt de lezer tijd- en deelgenoot van kunstenaars en politieke leiders, maar ook van een nar en een wielerkampioen.
Aanvullend presenteerd deze bundel een eerste cyclus "Beginselen van de pedagogie", ontstaan uit de ervaringen van de auteur als leraar.

De bundel is verkrijgbaar door bestelling bij de uitgever tegen de prijs van 14,75 €.
Je kan hem ook bij de auteur kopen voor 12 €.

mei
2016
publicatie vagebond

Roman: "De Vagebond".


Ons Davidsfondslid Lode Bolckmans publiceert een tweede roman "De Vagebond".

In dit lijvig werk beschrijft hij het tumultueze leven van een boerenzoon uit de Ardennen die, na een onvervulde liefde, als vagebond eindigt.

De auteur verwerkt in dit werk ervaringen die hij opdeed als zoon van een landbouwersgezin in een hoeve die grensde aan de Rijksweldadigheidskolonie in Wortel.

Het boek is te bestellen bij www.boekschout.nl/shop of te bekomen bij de auteur. Kostprijs 20 €

mei
2016
Jubileum

Davidsfonds Noorderwijk-Morkhoven jubileert.

 

De Davidsfonds afdeling Noorderwijk-Morkhoven werd 50 jaar geleden opgericht.
Onze zusterafdeling wil dit feestelijk in de verf zetten.
Op zondag 22 mei organiseert zij :

 • Een academische zitting om 11.00 uur in de ker van Morkhoven. Algemeen directeur Davidsfonds Tinne Verhelst en burgemeester Jan Peeters nemen het woord.
 • Een receptie in de parochiezaal.
 • Een retrospectieve tentoonstelling.

Ook wij zijn uitgenodigd op dit feestelijk gebeuren ; aanmelding gewenst op treesletterman@gmail.com

febr.
2016
erfgoed

Bescherming Nonnenvest


Herentals beschikt met de Nonnenvest over een uniek stuk erfgoed : de relieken van de oude aarden stadsomwalling.
Maar wat velen verbaast is dat dit stadsgezicht niet volledig is beschermd. Enkel de beboste aarden wal is dat maar het naastliggende gebied, de vroegere stadswal, waarop nu de prachtige inlanse eiken staan is dit niet.
Dit gedeelte van de Nonnenvest is eigendom van het OCMW.  Zowel het huidige OCMW bestuur als het stadsbestuur dragen er zorg voor dat dit stukje erfgoed bewaard blijft en niet verder wordt aangetast door parkeerdruk en toegangswegen.
Maar naar de toekomst toe is de beste bescherming een klassering.
Davidsfonds Herentals heeft de klassering bij de bevoegde diensten aangevraagd.
Je vindt hier de brief.

We kregen dit antwoord van de dienst Bouwkundig Erfgoed, niet erg positief.

jan.
2016
cultuurprijs

Davidsfonds Noorderwijk-Morkhoven wint cultuurprijs 2014-15.

Op de algemene vergadering van de cultuurraad van Herentals, op woensdag 20 januari 2016, werd de jaarlijkse cultuurprijs uitgereikt.
Deze prijs wordt toegekend aan de vereniging of persoon die in het voorbije culturele seizoen 2014-2015 een opmerkelijke culturele prestatie heeft geleverd.
Er waren twee kandidaten voor de prijs :

 • De verening Ter Vesten met jaar 20-jarig jubileum en de tentoonstelling over de geschiedenis van het domein Le Paige: "Le Paige - van cijnsgoed tot cultuursite".
 • Davidsfonds Noorderwijk-Morkhoven met het project "De Groote Oorlog" over Noorderwijk en Morkhoven ten tijde van de eerste wereldoorlog. Het werd twee jaar lang intensief voorbereid door een convenant van verenigingen.

Na een relatief nipte stemming (29 tegen 25) werd het project van het Davidsfonds bekroond.
Wij feliciteren onze zusterafdeling met dit mooie resultaat.
Als aandenken kregen zij een originele sculptuur van kunstenaar André Lievens.
Meer informatie op de webstek van de cultuurraad.

dec.
2015
cursus
Davidsfonds
Academie

Door een foutje werd onderstaande cursus niet opgenomen in de brochure.
Wij zetten dit hierbij wat recht.

Cursus Davidsfonds Academie

"Een duidelijke kijk op kanker. Als een cel in ons lichaam ontspoort."

- Kanker doorheen de tijd
- Van cel tot tumor: hoe en waarom kanker ontstaat
- Vroegtijdige detectie van kanker met endoscopie

In België wordt 1 man op 3 en 1 vrouw op 4 voor zijn of haar 75ste verjaardag geconfronteerd met kanker. Per dag krijgen gemiddeld 170 mensen deze vreselijke diagnose te horen en 1 gezin op 2 krijgt vroeg of laat rechtstreeks met kanker te maken. Toch hebben heel wat mensen nog vragen over het wat, hoe en waarom van deze ziekte.

In deze cursus leggen drie topspecialisten verschillende aspecten van kanker op een verstaanbare manier uit.
Dr. Filip Lardon vertelt over het ontstaan, de groei en de behandeling van tumoren, waarbij ook toekomstperspectieven aan bod komen.
Vervolgens gaat dr. Danny De Looze in op de geschiedenis 'van het kijken' en de verschillende onderzoeken en hij staat ook even stil bij de detectie van slokdarmkanker.
Dr. Luc Colemont sluit de reeks af en vertelt hoe we darmkanker geen kans mogen en kùnnen geven.
Een cursus met essentiële informatie voor iedereen!

Praktisch:
Cursus op do. 25 feb., 3, 10 en 17 maart van 14 tot 16 uur

Locatie: Het Wijnhuis (Stationsstraat 56, Geel)
Organisatie: i.s.m. Davidsfonds Reg. Geel

Prijs: € 52 (met Davidsfonds Cultuurkaart) - € 58
Inbegrepen: koffie en digitale syllabus
Info: 014/720.285 (Jeannine Geukens) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie)
www.davidsfonds.be/academie

sept.
2015
hernieuwing
lidmaatschap

Hernieuwing van het lidmaatschap

Het nieuwe seizoen (2015-2016) komt eraan en we zijn ervan overtuigd dat je tijd zal vinden om je Davidsfonds-cultuurkaart te hernieuwen.

Hoe je lidmaatschap vernieuwen of lid worden ?

Een plaatselijk bestuurslid bezorgt je alle nodige informatie:

 • De nieuwe cultuurgids vol informatie over het Davidsfonds en de beschrijving van de boeken en cd’s van dit seizoen.
 • De keuzekaart waarop je jouw keuzes kan aanstippen.
 • Het voorlopige programma van Davidsfonds Herentals voor het nieuwe seizoen.

Op blz. 80 van de cultuurgids vind je 2 verschillende manieren om dit te doen. (Ondermeer de mogelijkheid om lid te worden zonder boekenkeuze via cash betaling van 40 €.)
Wil je, zoals de meeste van de leden, dit doen via het keuzeformulier, dan gaat het zo :

 • Duid op het keuzeformulier je keuzes aan en tel de prijzen samen. Vergeet niet de korting toe te passen.
 • Je doet het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus.
  Op de achterzijde van het formulier vind je de naam en de coördinaten van het bestuurslid waar je jouw keuzeformulier kwijt kan, maar je mag het natuurlijk bij elk ander bestuurslid binnenbrengen.
  Indien je echter graag hebt dat we je lidmaatschap persoonlijk komen ophalen of regelen, bel dan even of stuur een mail

Wanneer je lidmaatschap vernieuwen ?

We willen de lidmaatschapsvernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.
Graag hadden we dan ook je vernieuwing ontvangen vóór zondag 18 oktober.
Als we tegen die datum niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs.

De “plaatselijke bijdrage”  

Net als andere jaren vragen wij ook een “plaatselijke bijdrage”. Die dient voor het delgen van de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten. De bijdrage is dezelfde als vorige jaren.

 • € 8 als je de correspondentie per post wil ontvangen.
 • € 2 als je de correspondentie alleen via e-mail wil ontvangen.
  Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.

Vul zelf het juiste bedrag voor je gekozen formule in op het keuzeformulier onder rubriek I: steun voor de plaatselijke afdeling.

Hoe je lidmaatschap betalen ?

We hopen dat je, als je kiest voor de normale formule, net als vorig jaar, zoveel mogelijk per overschrijving op onze bankrekening wilt betalen.
Nummer : BE82 413-2091331-68
Naam : Davidsfonds Herentals
Vermelding : lidmaatschap 14-15

Maar als je liever cash betaalt bij het binnenbrengen of ophalen van het keuzeformulier, dan kan dit ook.

januari
2015
Huldiging toast

Huldiging van verdienstelijk bestuurslid

Tijdens het evenement "toast literair" nam het bestuur het initiatief om haar voorzitter Hubert Vanooteghem te huldigen.
Dit wegens het feit dat hij sinds 1980, dus gedurende 35 jaar, lid was van het bestuur en sinds 2004 ook voorzitter van de vereniging.
Volgens het bestuur verdient dit een "chapeau" en dit werd dan treffend uitgedrukt door het kunstwerk in carraramarmer van de schriftbeeldhouwer Pieter Boudens uit Brugge.

Bij de huldiging werd ook de "back office", echtgenote Mia Verraes, in de bloemetjes gezet.

januari
2015
JJ-wedstrijd laureaten

Junior Journalist Wedstrijd 2015

Davidsfonds Nationaal koos ervoor de Junior Journalist Wedstrijd niet langer in te richten.
Het davidsfondsbestuur van de provincie Antwerpen heeft die taak op zich genomen.
In Herentals, waar we vorig jaar onder impuls van Jef Haest, de draad weer opgenomen hadden na enkele jaren onderbreking, werd de wedstrijd georganiseerd voor de hoogste graad van het basis onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs.
Het thema was "sport".

Voor het basisonderwijs waren er 49 deelnemers, allemaal uit het vrij onderwijs.
De jury selecteerde het werk "Het avontuur van Adam Malysz" van Amanda Szalega, leerlinge zesde leerjaar A van de Wijngaard, als beste werk. Te vermelden is dat Amanda van Poolse origine is en het Nederlands blijkbaar perfect beheerst.

Voor het secundair onderwijs waren slechts 7 deelnemers waarvan 6 van het kOsh en één van het H.Grafinstituut te Turnhout.
De jury koos als beste werk "De Pas" van Floor Uytterhoeven, leerlinge 1 latijnD van de Burchtstraat.

Proficiat aan de laureaten die werden gehuldigd op het evenement "toast literair 2015".
Je vindt enkele foto's op volgende pagina .

sept.
2014
hernieuwing
lidmaatschap

Hernieuwing van het lidmaatschap

Het nieuwe seizoen komt eraan en we zijn ervan overtuigd dat je tijd zal vinden om je Davidsfonds-cultuurkaart te hernieuwen.

Hoe je lidmaatschap vernieuwen of lid worden ?

Een plaatselijk bestuurslid bezorgt je alle nodige informatie:

 • De nieuwe cultuurgids vol informatie over het Davidsfonds en de beschrijving van de boeken en cd’s van dit seizoen.
 • De keuzekaart waarop je jouw keuzes kan invullen.
 • Het voorlopige programma van Davidsfonds Herentals voor het nieuwe seizoen.

Op blz. 21 van de cultuurgids vind je 3 verschillende manieren om dit te doen. (Ondermeer de mogelijkheid om lid te worden zonder boekenkeuze via cash betaling van 35 €.)
Wil je, zoals de meeste van de leden, dit doen via het keuzeformulier, dan gaat het zo :

 • Je vult op het keuzeformulier zelf je keuzes (codenummer en titel) in en noteert de prijzen. Alle info hiervoor vind je in de cultuurgids.
 • Je doet het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus.
  Op de achterzijde van het formulier vind je de naam en de coördinaten van het bestuurslid waar je jouw keuzeformulier kwijt kan, maar je mag het natuurlijk bij elk ander bestuurslid binnenbrengen.
  Indien je echter graag hebt dat we je lidmaatschap persoonlijk komen ophalen of regelen, bel dan even of stuur een mail

Wanneer je lidmaatschap vernieuwen ?

We willen de lidmaatschapsvernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.
Graag hadden we dan ook je vernieuwing ontvangen vóór 15 oktober.
Als we tegen die datum niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs.

De “plaatselijke bijdrage”  

Net als andere jaren vragen wij ook een “plaatselijke bijdrage”. Die dient voor het delgen van de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten. De bijdrage is dezelfde als vorige jaren.

 • € 8 als je de correspondentie per post wil ontvangen.
 • € 2 als je de correspondentie alleen via e-mail wil ontvangen.
  Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.

Vul zelf het juiste bedrag voor je gekozen formule in op het keuzeformulier onder rubriek J : bijslag voor de plaatselijke afdeling.

Hoe je lidmaatschap betalen ?

We hopen dat je, als je kiest voor de normale formule, net als vorig jaar, zoveel mogelijk per overschrijving op onze bankrekening wilt betalen.
Nummer : BE82 413-2091331-68
Naam : Davidsfonds Herentals
Vermelding : lidmaatschap 14-15

Maar als je liever cash betaalt bij het binnenbrengen of ophalen van het keuzeformulier, dan kan dit ook.

juni
2014
Nederlands
taaleigen

'Kiss & Ride' of  'Zoen & Zoef'

Werd 50 jaar terug een Franse term gebruikt om enig cachet te verlenen aan een begrip dan is nu vooral het Engels cool.
Wij vonden dat ondermeer het klakkeloos gebruik van de (verkeerde) term 'Kiss & Ride' aan schoolomgevingen niet paste. Er zijn creatieve Nederlandse versies in omloop.
Voor de nieuwe school van het kOsh aan de Bergenstraat zijn verschillende 'Kiss& Ride' zones voorzien.
Wij zonder hierover een brief aan de directie van het kOsh.
Je vindt hier het antwoord op ons verzoek.

In naam van de multiculturaliteit verkies het kOsh een onjuiste Engelse term boven een speels Nederlands alternatief.

mei
2014
JJ-wedstrijd

Junior Journalist Wedstrijd 2014 ; nationaal resultaat

Het verdict van de jury is gevallen.
De nationale winnaar voor het 5° en 6° leerjaar basisonderwijs is Arthur Ingels uit Roeselare.
In zijn werk "Oorlog en Vrede" schrijft hij fictieve brieven naar zijn vader aan het front.

januari
2014
JJ-wedstrijd

Junior Journalist Wedstrijd 2014

jjwedstrijd

Davidsfonds Herentals organiseerde van 1992 tot 2010 de JJ-wedstrijd in Herentals. Wij waren daarin tamelijk succesvol want 4 nationale laureaten kwamen uit Herentals.
In 2010 zijn we met de organisatie gestopt omdat zowel aantal inzendingen als kwaliteit van de inzendingen sterk gedaald was.

Op initiatief van bestuurslid Jef Haest, die als gepensioneerd onderwijzer nog zekere connecties heeft, werd de wedstrijd eind 2013 op bescheiden schaal gelanceerd voor 5° en 6° jaar lager onderwijs.
Het thema van de wedstrijd was “Oorlog en Vrede”.

Tot onze tevredenheid was de respons van de scholen zeer goed : 66 werkjes uit de Herentalse scholen Wijngaard, Leertuin en (W)onderwijs.
Een werk werd geselecteerd voor inzending naar de nationale selectie in Leuven. Het is een originele en vlot geschreven dialoog “In de wachtzaal van de dokter” van de hand van
Neah Kempenaers van het 5° leerjaar van de school Wonderwijs.
Wij wachten met spanning op het resultaat van de jurering in Leuven.

De laureate las haar werkje voor op Toast Literair 2014 en ontving er ook een boekenpakket.

novemb.
2013
publicatie

De Meerpaal

In juni 2013 verscheen bij uitgeverij Boekschout de roman "De Meerpaal", een werk van Lode Bolckmans, lid van Davidsfonds Herentals.

In dit psychologisch drama vertelt hij de emotionele worsteling van de vrouwelijke hoofdfiguur met het trauma van een dramatische ervaring uit het verleden en met de druk van een onbevredigend huwelijk.

In het lijvige en verdienstelijke werk gaat de auteur in op themas zoals : "Wat maakt een mens gelukkig ? ";"Waaruit halen mensen hun levenskracht ?" ; "Wat is ons einddoel, onze eindbestemming ?". Hij maakt duidelijk dat een luxueuze levenstijl en mondaine connecties geen invulling zijn van een een bewust en zinvol bestaan.

Het boek is verkrijgbaar bij de auteur en kan ook besteld worden bij www.boekscout.nl ; prijs : 18,95 €.

oktober
2013
leeskring
2014

Programma leeskring 2014

Het leesprogramma van de leeskring Davidsfonds/stadsbibliotheek voor 2014 is vastgelegd.

  - Maandag 13 januari 2014:   Gogol :                 " Dode zielen"              (anderstalige klassieker).
  - Maandag 14 april  2014:      Stefan Hertmans : "Oorlog en Terpentijn" (Nederlands recent werk).
  - Maandag 16 juni 2014:        Julian Barnes:       "Alsof het voorbij is"    (anderstalig recent werk).
  - Maandag 13 oktober 2014: Harry Mulisch:      "De  Aanslag"             (Nederlandse klassieker).

De besprekingen van de leeskring starten om 20.00 uur in de stadsbibliotheek.
Koffie, water en witte wijn zijn voorzien.
De bijdrage is 2 €  per vergadering.
Begeleider is Marc Lievens.

oktober 2013 Hernieuwing
lidmaatschap

Hernieuwing lidmaatschap

Het nieuwe seizoen komt eraan : tijd om je Davidsfonds-cultuurkaart te hernieuwen. De bestuursleden van onze afdeling bezorgen je in de maand oktober de nodige informatie.

We hopen dat je, als je kiest voor de normale formule, zoveel mogelijk per overschrijving wilt betalen. Dit gaat zo :

 • Vul het keuzeformulier (nieuwe stijl) in en betaal met overschrijving of via online banking.
 • Doe het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus. Bel even of stuur een mail indien je graag hebt dat we je lidmaatschap persoonlijk komen regelen.

Als we tegen 26 oktober niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs. We willen de lidmaatschapshernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.

Plaatselijke bijdrage

Het lidgeld van Davidsfonds Herentals omvat zoals je weet ook een “plaatselijke bijdrage”. Die dient voor de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten.
Dit bedrag werd vorig jaar op 8 € gebracht en dat blijft ook zo.
Als je dus een “plaatselijke bijdrage” van 8 € betaalt, ontvang je de zendingen per post. Maar als je mailadres ook op het formulier staat, krijg je de informatie ook via mail.
De meeste leden zijn intussen met e-mail vertrouwd en hebben ook een mailadres. Daarom kan je ook voor seizoen 2013-2014 kiezen om alle informatie alleen via e-mail te ontvangen. Je betaalt dan slechts 2 € als “plaatselijke bijdrage”. Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.

Vul zelf het juiste bedrag voor je gekozen formule in op het keuzeformulier.

Keuzeformulier nieuwe stijl

 De laatste jaren nam het keuzeformulier steeds grotere proporties aan. Dit was te danken aan de uitbreiding van het assortiment artikels waaruit men kon kiezen. Dit begon echter de spuigaten uit te lopen, het keuzeformulier werd te groot en onhandig.
Daarom wordt dit jaar, op proef, een ander keuzeformulier gebruikt.
Je wordt gevraagd op het vereenvoudigde keuzeformulier zelf je keuzes (codenummer en titel) in te vullen en de prijzen te noteren. Verder blijft het invullen van het formulier hetzelfde als voorgaande jaren.

Op de achterzijde van het formulier vind je de naam en de coördinaten van het bestuurslid waar je jouw keuzeformulier kwijt kan, maar je mag het natuurlijk bij elk bestuurslid binnenbrengen.
Mochten jouw coördinaten ondertussen gewijzigd zijn dan kan je die corrigeren op het keuzeformulier. Of je mag het melden aan onze secretaris, Jeannine Beutels. Dit kan trouwens ook tijdens het jaar mocht dit het geval zijn.

septemb
2013
Bestuur

Wijzigingen in het bestuur van Davidsfonds Herentals

Met het nieuwe seizoen 2013-14 zijn enkele wijzigingen in het bestuur van onze vereniging te noteren.

Wij moeten het ontslag melden van ons bestuurslid, Jan Goris.
Jan is niet alleen het oudste bestuurslid, hij is ook het bestuurslid met de meeste dienstjaren op zijn actief.
Jan vervoegde het bestuur ergens midden in de jaren zestig van de vorige eeuw. Als doctor in de geschiedenis en als stadsarchivaris was hij een interessante bron van informatie en inspiratie. Geschiedenis is immers een van de prioritaire werkingsdomeinen van het Davidsfonds.
Hij gaf verschillende keren gedegen voordrachten voor het Davidsfonds onder meer in het kader van De Nacht van de Geschiedenis. Naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van Davidsfonds Herentals in 2004 gaf hij een lezing over ontstaan en ontwikkeling van het Davidsfonds en misschien vindt hij nu de tijd om deze op papier te zetten.

Wij zullen nog de gelegenheid hebben om Jan te danken voor zijn jarenlange inzet en hopen dat hij, nu hij ook zijn functie als stadsarchivaris neerlegt, zich op een actieve maar rustiger wijze verder kan wijden aan zijn vakgebied.

 

Het afgelopen jaar hebben wij ernstige pogingen ondernomen om het Bestuur van de vereniging te vernieuwen en te verjongen. Deze laatste doelstelling is helaas niet bereikt maar we mogen toch twee nieuwe bestuursleden verwelkomen.
Gust Gepts en Vic Paulussen zijn bereid gevonden om hun schouders onder de werking te plaatsen. In de loop van komend seizoen zal duidelijk worden welke specifieke taken zij op zich zullen nemen.
Dank zij deze versterking zullen we het nog wel een aantal jaren kunnen uitzingen. Maar toch mogen we niet blind zijn voor het feit dat de toekomst niet is verzekerd als we niet een aantal jongere (bestuurs)leden kunnen aantrekken.

augustus
2013
Niklaas
Cleynaerts
cleynaerts

Een merkwaardig toeval

Tijdens de zoektocht in het Hageland werden wij in Diest geconfronteerd met een vraag over een zekere Nicolaus Clenardus. Zijn standbeeld staat op de grote markt van Diest. Hij werd geboren in Diest als Niklaas Beken ( hij veranderde zijn familienaam later naar Cleynaerts) in 1493 of 1494 en stierf in Granada in 1542.

Blijkt dat dit een minder (of beter: bij ons niet meer) gekende humanist is, een tijdgenoot van Erasmus, die toch heel wat gepubliceerd heeft.
Hij is vooral bekend omdat hij veel belangstelling had voor de Arabische cultuur en de Koran, daartoe op zijn eentje Arabisch studeerde en op het eind van zijn leven een gevaarlijke reis naar Fez in Marokko ondernam.

Toevallig vindt Alf Martijn, een van de deelnemers aan de zoektocht, enkele dagen later bij het rondneuzen in zijn bibliotheek, een oud vergeeld boek "Vlaanderen zendt zijn zonen uit !" van Frans M. Olbrechts. Het boek verscheen bij Davidfonds Leuven als boek nr. 304 in de Volksreeks, het tweede van de jaarreeks 1942. Het is gedrukt op oorlogspapier. Zedelijke kwoteering : IV

Het boek wijdt een hoofdstuk aan de figuur van Niklaas Cleynaerts.

oktober
2012
plaatselijke
bijdrage

Wijziging van "plaatselijke bijdrage"

Het lidgeld van Davidsfonds Herentals omvat zoals je weet ook een “plaatselijke bijdrage”.
Die dient voor de werkingskosten van de afdeling, vooral kopieer- en verzendingskosten.Door de stijgende portkosten moeten we dit bedrag, dat in 2008 op 7 € was gebracht, verhogen naar 8 €.
De meeste leden zijn intussen met e-mail vertrouwd en hebben ook een mailadres.

Daarom kan je vanaf dit seizoen 2012-2013 kiezen om in de toekomst alles alleen via e-mail te ontvangen. Je betaalt dan slechts 2 € als “plaatselijke bijdrage”.

 • Zorg er dan zeker voor dat op het keuzeformulier je correcte e-mailadres staat.
 • Als je een “plaatselijke bijdrage” van 8 € betaalt, ontvang je de zendingen per post. Als je mailadres ook op het formulier staat, krijg je de informatie ook via mail.
 • Meld elke wijziging van je gegevens aan onze secretaris Jeannine Beutels.
 • Vul zelf het juiste bedrag voor de door jou gekozen formule in op het keuzeformulier.

oktober
2012

Vernieuwen
lidmaatschap

Vernieuwing van het lidmaatschap

Zoals elk jaar kloppen onze dappere bestuursleden aan om het lidmaatschap voor het volgende seizoen aan te bieden.
Zij bezorgen je daarbij de nieuwe cultuurgids.

Op blz. 17 van de cultuurgids vind je 3 verschillende manieren om dit te doen.
We hopen dat jullie, net als vorig jaar, zoveel mogelijk per overschrijving betalen. Dit gaat zo :
      - Vul het keuzeformulier in en betaal met overschrijving, of via online banking.
      - Doe het keuzeformulier bij een van onze bestuursleden in de bus.
         Bel even of stuur een mail indien je graag hebt dat we je lidmaatschap persoonlijk komen regelen.

Als we tegen 27 oktober niets van je gehoord hebben, komen we in ieder geval eens langs.
We willen de lidmaatschapshernieuwing tegen begin november in orde hebben, zodat de boeken en cd’s vóór Sinterklaas kunnen geleverd worden.

We hopen dat je lid wil blijven en dat we je binnenkort op een of andere activiteit mogen ontmoeten.

Ben je nog geen lid van het Davidsfonds en zou je graag lid worden : neem contact op via telefoon of mail met een van de bestuursleden (zie pagina vereniging voor een lijst van onze bestuursleden.)

maart
2012
afscheid
bestuurslid

Afscheid van een bestuurslid

Hugo Van Cauwenberghe, onze penningmeester, is 75 geworden. Hij is ook diegene die ervoor zorgde dat de boeken van het lidmaatschap en de uitnodigingen voor onze activiteiten stipt en zonder fout bij de juiste personen terechtkwamen. Verder coördineerde hij de vernieuwingen van het lidmaatschap.
Vele taken die gezien zijn leeftijd wat zwaar begonnen uit te vallen. Hugo heeft dan ook beslist om het vanaf Pasen wat kalmer aan te gaan doen en zijn bestuursmandaat neer te leggen. Deze uitnodiging is de laatste die onder zijn zorgen valt. De meeste van zijn taken zullen worden overgenomen door het nieuwe bestuurslid Paul De Krock.

We zijn Hugo ontzettend dankbaar voor de vele jaren waarin hij in het bestuur op een kalme, weloverwogen en stipte wijze zijn functies heeft uitgeoefend en met zijn ervaring en raad Davidsfonds Herentals tot bloei heeft gebracht. Hoelang Hugo reeds in het bestuur functioneert, kan hij zelf niet meer achterhalen; in 1998 werd hij door het Davidsfonds gehuldigd voor 25 jaar bestuursmandaat maar dat was al ver over tijd.
We denken dat we uit naam van jullie allemaal Hugo van harte mogen bedanken voor zijn onvolprezen inzet. Wij zullen hem en zijn echtgenote Mia, die hem steeds heeft geholpen en gesteund, met het bestuur op passende wijze uitwuiven.
Wij hopen hen nog dikwijls op een activiteit van onze afdeling te mogen begroeten.
hugo
Hugo en Mia op toast literair 2012

decemb
2011

Bevraging

Peiling tweedaagse uitstap

In april van dit jaar peilden we naar de belangstelling voor een meerdaagse uitstap naar Kent. Een dertigtal personen waren geïnteresseerd.
Door omstandigheden kan deze uitstap echter niet georganiseerd worden.
We zochten een alternatief : een tweedaagse uitstap naar de streek rond Düsseldorf.
Het programmavoorstel ziet er als volgt uit :

zaterdag 21 april

08:00 uur : vertrek Administratief Centrum Herentals . Bezoek aan:

 • Schloss Paffendorf te Bergheim: informatie en tentoonstelling over de ingrijpende bruinkoolwinning in de streek.
 • Tagebau Hambach: indrukwekkend litteken in het landschap door grootschalige mijnactiviteiten.
 • Museumcomplex Insel Hombroich en Raketenstation. Een volstrekt originele en hoogst interessante site, zowel wat de tentoongestelde kunst (klassiek en modern) als wat de moderne architectuur betreft.
 • Wandeling centrum Neuss.

Overnachting in driesterrenhotel Bastion Hotel te Neuss. (bij Düsseldorf)

zondag 22 april

Bezoek aan :

 • Landschaftspark Duisburg Noord: hoogovencomplex; een toonbeeld van geslaagde herwaardering van industrieel archeologisch erfgoed.
 • Oberhausen Gasometer: schitterende metamorfose van een oude gasketel tot een imposante kunstsite.
 • Neanderthalmuseum (in de buurt van Düsseldorf.)

 

Terug in Herentals omstreeks 21.30 uur.

Kostprijs: ongeveer 155 € /persoon (+ € 27 eenpersoonskamer).
Inbegrepen : Busreis en overnachting /Lunch en avondmaal zaterdag /Ontbijt zondagmorgen en koffietafel zondagavond.
Alle inkomgelden.
Niet inbegrepen : Vrije lunch zondagmiddag / Dranken bij de maaltijden (en daarbuiten).

Kan je aan een van de bestuursleden laten weten, geheel vrijblijvend, of je deze uitstap ziet zitten ? Liefst voor midden januari.

Omdat te weinig personen geïnteresseerd waren in deze tweedaagse uitstap is die ondertussen vervangen door een daguitstap op zondag 22 april. Zie uitnodiging.

decemb
2011

nieuw bestuurslid

dekrock

Wij zijn blij dat een nieuw bestuurslid onze rangen komt versterken.
De heer Paul De Krock zal helpen om de algemene programmatie op poten te zetten, maar vooral zal hij zich toeleggen op de ledenhernieuwing en de ganse administratie die bij de behandeling van de keuzeformulieren te pas komt.

Voor wie hem nog niet zou kennen : hier staat hij in gezelschap van zijn vrouw Roos Van Lommel.


septemb
2011
leeskring leeskring

Op 17 oktober is er de laatste leeskring van het seizoen.
We bespreken het boek "Zes verdachten" van Vikas Swarup.

Op deze leeskring leggen we ook het programam vast voor de vier volgende leeskringen.
Iedereen mag kandidaat werken voorstellen en onze begeleider Marc Lievens heeft ook al een wenslijst klaar. We beslissen democratisch.

Op de webstek van de bib van Herentals verscheen een mooie reclame voor onze leeskring.

august
2011

archiefstuk archief

Uit de oude doos.

Een gunstige wind deed een 75-jaar oud document in onze archieven belanden.
Het gaat om een exemplaar van een tijdschrift "De Omroeper" dat in 1935 blijkbaar door Davidsfonds Herentals voor de leden werd uitgegeven.

Op de voorpagina vinden we een gekende pentekening van E.H. Jos Tegenbos (1910-1966).

De activiteiten in het tijdschrift aangekondigd maken zeker duidelijk dat Herentals in de Kempen ligt.

Je vindt hier de 4 bladzijden van het nummer.

juni
2011
11-juli viering

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Herentals richt een 11- juliviering in, in samenwerking met de cultuurraad

Op maandag 11 juli 2011
Om 20.00 uur
In de lakenhal

Wij zijn hierop hartelijk uitgenodigd.
Het programma :

Openingswoord door de heer Jan Peeters, burgemeester.

Feestrede door de heer Vic De Donder : “ In de naam van Vlaanderen “.
Welke geografische, demografische, culturele en economische werkelijkheid dekte de term Vlaanderen doorheen de tijd ? Veertien eeuwen geschiedenis. Van  uitbreidingen en verkleiningen, macht en armoede, annexaties en ontvoogdingen.  Een bizar en soms genadeloos steekspel tussen individuen, sociale groepen en staten.
Duidelijk is dat Vlaanderen een dynamische, veranderlijke notie is.

Samenzang van Vlaamse volksliederen, oud en nieuw, voorgezongen en begeleid op keyboard door Dirk De Vos.

Receptie aangeboden door het stadsbestuur.

Wij hopen dat heel wat leden van het Davidsfonds op de uitnodiging zullen ingaan.

 

juni
2011
Universiteit
Vrije Tijd

In het najaar van 2011 gaat in Herentals opnieuw een cursus door van Universiteit Vrije Tijd.

reynders

De Exodus ontrafeld : Het oude Egypte en het Bijbelland

Professor Marleen Reynders
Vrijdagen 7,14,21 en 28 oktober 2011
Zolderverdieping Oud-Gasthuis Nederrij

Marleen Reynders is licentiaat in de egyptologie en de musicologie en auteur van de uitstekende reisgids “Het Egypte van de Farao’s”.
In de cursus gaat zij op zoek naar de achterliggende betekenis en de ontstaansgeschiedenis van de Oud-Testamentische Bijbelverhalen.

Het cursusgeld bedraagt 50€ voor leden ; 56 € voor niet-leden. Koffie en syllabus inbegrepen.
Je kan inschrijven op www.universiteitvrijetijd.be

Verdere inlichtingen : Hubert Vanooteghem 014/216535 ; e-mail

 

mei
2011
Schrapping
activiteit

Voor zondag 19 juni hadden wij een activiteit aangekondigd en wel onze jaarlijkse daguitstap.
Dit jaar waren wij van plan om de stad Aalst en omstreken te bezoeken.

Het spijt ons echter te moeten meedelen dat wij er niet in geslaagd zijn een voldoende interessant programma samen te stellen om de reis te verantwoorden.  Dit onder meer te wijten aan de niet erg flexibele opstelling van de toeristische dienst van Aalst.
Wij hebben ook niet meer voldoende tijd om een alternatieve bestemming uit te dokteren.

Wij verontschuldigen ons hiervoor.

Diegenen die in hun agenda de datum reeds hadden gereserveerd beschikken nu over een vrije dag.

Wij hopen deze lacune in het programma volgend jaar te kunnen compenseren door misschien een meerdaagse reis te organiseren.

april 2011 Bevraging
meerdaagse
reis

Wij spelen met het idee om met Davidsfonds Herentals tijdens het volgend seizoen eens een driedaagse busreis op het programma te zetten.
Omdat wij een uitstekende gids voor die streek kennen, zouden wij als reisdoel kiezen voor de cultuur van de landhuizen en -tuinen in Zuidoost-Engeland (Kent, Sussex).
We zouden echter graag weten of hiervoor belangstelling bij onze leden bestaat.

Kan je ons laten weten of dit je aanspreekt? Dit houdt, bij positief antwoord, geen enkele verbintenis in want eventuele deelname hangt uiteraard af van ondermeer de datum en de prijs.
Je kan ons informeren via
     e-mail
     telefoon (0475/384762)

dec
2010
Vlaanderen zingt Kerst

"U zijt wellkome" succesvol verlopen.

Ondanks het winterweer daagden ongeveer 70 zangers op om in de stemmige Begijnhofkerk oude en nieuwere Vlaamse kerstliederen tot leven te brengen.
Ze werden hierbij ondersteund door koor Markant met dirigent Geert Vermeyen, en met keyboard begeleider Thomas Peeters.
Monique Gios droeg kerstgedichten voor.
Van zingen krijgt men dorst en daarom werd afgesloten met een (stevig) drankje in het fundatiehuis, gesponsord door abdij Westmalle.
Fotoreportage van een sfeervol en stemmig kerstgebeuren.

dec
2010
Rootsquiz

Maxisten opnieuw nationale laureaat

Na een verdiende overwinning op de quiz in Herentals, sleepten de Maxisten op 4 december, na een spannende strijd, de titel van nationaal laureaat en een cheque van Vlaanderen Vakantieland ter waarde van 1.000 €, in de wacht.
Dit voor de derde keer op rij, maar helaas ook voor de laatste keer.

Ondanks een opkomst van 3.400 deelnemers heeft Davidsfonds Nationaal besloten de quiz niet langer in te richten. De inrichting vraagt heel veel inspanning in vergelijking met andere evenementen, en bereikt ook in vergelijking met deze evenementen slechts een relatief beperkt aantal personen.
Ook financieel is de quiz een harde dobber en in tijden van besparing waar ook het Davidsfonds niet aan ontsnapt, moet elke euro geëvalueerd worden.okt
2010
Leeskring

De leeskring legt leesprogramma 2011 vast.

Sinds 2008 is er binnen Davidsfonds Herentals, in samenwerking met de stadsbibliotheek, een leeskring actief.
De leeskring komt viermaal per jaar samen om in een ontspannen sfeer een Nederlandstalig werk te bespreken. Hij wordt hierbij begeleid door Marc Lievens, germanist.
De besprekingen gaan door op een maandagavond, van 20.00 uur tot 22.00 uur, in de stadsbibliotheek, bij koffie of een glaasje wijn.
Deelname is zeer informeel, je hoeft niet vooraf te laten weten of je al dan niet komt. In 2010 waren er gemiddeld 12 personen present.
Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2 per avond.
De stadsbibliotheek probeert, indien nodig, te zorgen voor voldoende uitleenexemplaren van het te lezen boek.

Onlangs werd het leesprogramma voor 2011 in onderling overleg vastgelegd. Het ziet er als volgt uit :

 • maandag 17 januari 2011 : Willem Elsschot : "Lijmen - Het been" en "Villa des Roses".
  2010 was het Willem Elsschot- jaar.
 • maandag 18 april 2011 : Mario Vargas Llosa : "Het feest van de bok".
  De schrijver won de Nobelprijs literatuur 2010.
 • maandag 20 juni 2011 : Remco Campert : "Het satijnen hart".
 • maandag 17 oktober 2011 : Vikas Swarup "Zes verdachten".

Ben je geïnteresseerd, en heb je (althans een deel) van het boek gelezen, kom dan gewoon op een avond langs. Je bent welkom.

aug
2010
Junior Journalist-wedstrijd

Junior Journalist-wedstrijd niet langer in Herentals.

Sinds 1992 heeft Davidsfonds Herentals praktisch ieder jaar deelgenomen aan de Junior Journalist-wedstrijd, een nationaal initiatief van het Davidsfonds. We organiseerden deze wedstrijd via alle Herentalse scholen die na een interne selectie hun beste werken instuurden bij onze lokale jury. U vindt hier een overzicht van de wedstrijden in Herentals

Ondanks het feit dat bleek dat in Herentals toch wat schrijverstalent aanwezig was, we telden 4 nationale laureaten (de laatste nog in 2009), en niettegenstaande de inspanningen van het Davidsfonds om de wedstrijd jaar na jaar meer aantrekkelijk te maken ( lanceringfolder, waardevolle prijspakketten zowel voor lokale als nationale laureaten, ..), moeten we constateren dat de belangstelling in de scholen jaar na jaar afneemt. Zo hadden wij voor de wedstrijd in 2010 slechts 2 inzendingen.
Het Bestuur van Davidsfonds Herentals moet met spijt vaststellen dat het objectief van de wedstrijd, de jeugd aanmoedigen om creatief de pen te hanteren, in Herentals onvoldoende gerealiseerd wordt en het resultaat niet langer onze organisatorische en financiële inspanningen verantwoordt. Wij zullen de wedstrijd dus voorlopig niet meer inrichten. In de toekomst kan misschien op een andere wijze, met een andere lokale wedstrijdformule, de draad terug opgepikt worden.

Wij willen de medewerkers aan de organisatie van de wedstrijd, en dan vooral onze competente jury, danken voor hun bijdrage de afgelopen jaren. Wij houden er ook aan de stad Herentals te bedanken die al die jaren de wedstrijd logistiek en financieel mooi heeft ondersteund.

juni
2010
Universiteit
Vrije
Tijd

latre In het najaar 2010 gaat in Herentals opnieuw een cursus door van Universiteit Vrije Tijd.

Lesgever is professor Guido Latré.Hij is doctor in de Germaanse filologie, doceert Engelse literatuur en cultuur in Louvain-la-Neuve en aan de KULeuven.

Onderwerp :

Van Tyndale tot Shakespeare

Hoogtepunten uit de Tudor-tijd

Geen enkele eeuw heeft de Engelse taal en natie meer gevormd dan die van de Tudor-vorsten. Terwijl de Lage Landen uiteen vielen door godsdienstoorlogen, kreeg Engeland een sterk centraal gezag onder Hendrik VIII en Elizabeth I. Toch is Shakespeares Hamlet er zich van bewust dat onder de gave huid een etterbuil dreigt uit te barsten. In literatuur en muziek wordt de Tudor-mythe, en bij uitbreiding alles wat Engeland uniek lijkt te maken, opgeroepen en in vraag gesteld.

Locatie : Herentals, Oud Gasthuis (Zolderverdieping, Nederrij 133/A)
Data :     Vrijdagen 15, 22 en 29 okt. en 5 nov. van 14 - 16 u.
Prijs:      € 46 - € 40 (Dav. leden)


mei
2010
Van Francken
tot Fraikin

Wij brengen u op de hoogte van een reeks interessante lezingen, ingericht door de Herentalse Geschiedkundige Kring en de Kerkraad Sint-Waldetrudis, in het kader van de tentoonstelling
“ Van Francken tot Fraikin”.

Deze lezingen gaan door in de Sint-Waldetrudiskerk en zijn gratis toegankelijk.

 • donderdag 10 juni 2010, 20 uur. Dr. Bart Fransen : “ De blik naar boven: Rogier van der Weyden en de bouwsculptuur in de Sint-Waldetrudiskerk.”
 • zaterdag 19 juni 2010, 15 uur. Dr. Ria De Boodt : “Kwaliteit uit Brussel. Het retabel van Sint-Crispinus en Sint-Crispinianus te Herentals, een werk uit het Bormanatelier.”
 • woensdag 30 juni 2010, 20 uur.
  Dr. Natasja Peeters : “ De Franckens, in het bijzonder hun werk in de Herentalse Sint-Waldetrudiskerk”
  en lic. Frank Tubex : “Het gedenkteken Van Heteren en de funeraire sculpturen van Charles-Auguste Fraikin”.
  Deze twee lezingen gaan door bij de opening van de tentoonstelling "Van Francken tot Fraikin" in de Sint-Waldetrudiskerk. De tentoonstelling is open van donderdag 1 juli tot zondag 29 augustus 2010, van woensdag tot zondag, telkens van 14 tot 17 uur.
 • zaterdag 4 september 2010, 15 uur. Dr. Sc. Frans Doperé : “Bouwmaterialen, steenhouwtechnieken, steenmerken en datering van de bouwfases in de Sint-Waldetrudiskerk .
feb
2010
800 jaar
Herentals

mat De Mat van Hertals is een project naar aanleiding van 800 jaar Herentals.
Particulieren en verenigingen kunnen een textielwerkje insturen ; de werkjes worden samengevoegd tot een groot patchwork geheel.
De bijdrage van Davidsfonds Herentals is klaar. Het patchwork-
embleem van 90cm*90 cm werd uitgevoerd door Mia Verraes naar een ontwerp van bestuurslid Peter Pauwels.
In juli 2010 kan je het bewonderen bij de ophanging van de Mat van Hertals aan de gevel van 't Schaliken.

januari
2010
Cultuurquiz
2010

De cultuurraad richt voor de vijfde keer haar jaarlijkse cultuurquiz in.

op zaterdag 27 februari
om 20.00 uur
in 't Hof

Ploegen van maximum 5 personen ; inschrijvingsgeld 15 € per ploeg.
Het zou leuk zijn met een of meerdere Davidsfondsploegen aan deze quiz te kunnen deelnemen.
Wie graag de kleuren van het Davidsfonds mee helpt verdedigen kan inschrijven bij Gilbert Beutels (014/215530 ; hilde.vanroey1@telenet.be).

Januari
2010
Cultuurprijs 2009

De cultuurprijs is een jaarlijkse prijs, toegekend door de cultuurraad van Herentals aan personen of verenigingen die zich voor de cultuur in Herentals verdienstelijk hebben gemaakt.

Op 16 januari 2010 werd de cultuurprijs 2009 uitgereikt aan de vereniging “De Dorpel” voor het belangrijk aandeel van de cultuurparticipatie en de cultuurbeleving in de activiteiten die deze vereniging voor kansarmen op touw zet. Cultuur wordt gezien als hefboom voor emancipatie.

De Dorpel werd voorgedragen door Davidsfonds Herentals met volgende motivatie

jan
2010
Universiteit
Vrije Tijd

Een bekroning voor Universiteit Vrije Tijd.

vwk
e " Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Minister voor Wetenschapsbeleid 2009" van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, werd toegekend aan Universiteit Vrije Tijd.
Hiermee wordt een persoon of organisatie bekroond die in de voorbije jaren het treffendst heeft bijgedragen tot de popularisering van de wetenschap.
De Academie prijst in het bijzonder de kwaliteit van dit initiatief dat bovendien een brede impact heeft op de Vlaamse bevolking.
De winnaar in 2006 was Technopolis, in 2003 het Canvasprogramma Overleven.

novem
2009
Rootsquiz

De winnaars van onze lokale rootsquiz in Poederlee, de Maxisten, hebben hun huzarenstuk van vorig jaar overgedaan.
Dit jaar waren ze opnieuw nationale winnaar van de finale die doorging in de Concert Noble te Brussel op 21 november 2009. Met een score van 65 (op een maximum van 82) trokken zij aan het langste eind. Zij sleepten een vakantiearrangement ter waarde van 1.000 euro en luxueuze boekenpakketten van Knack in de wacht. Tweede werd de ploeg Think René uit Weerde. Op de derde plaats eindigde de ploeg KWB Puurs.
Dit artikeltje verscheen in De Standaard van 25/11/2009.novem
2009
800 jaar
Herentals

Naar aanleiding van de viering van 800 jaar Herentals klom Christoph Lintermans, davidsfondslid en gewezen bestuurslid, in de dichterlijke pen.
Hij publiceerde een sonnettenkrans met 15 gedichten over Herentalse monumenten en kunstwerken.
Zoals Frans Depeuter in zijn voorwoord schrijft, heeft de dichter een heel eigen stijl zowel qua vorm als inhoud : "Het meest bevreemdend is echter het mélange van oud en nieuw. De soms archaïsche plechtstatigheid wordt gemengd met moderne zwier, waardoor de gedichten een speelse elasticiteit en een licht ironische toon krijgen die bijzonder fris aandoet".

De gedichtenbundel werd uitgegeven door de stadsdrukkerij, maar er wordt uitgekeken naar een gedrukte versie.

Als smaakmaker krijg je hier het gedicht over de lakenhal te lezen. Hierin wordt gerefereerd aan de lezing van Leo Camerlynck voor "De Nacht van de Geschiedenis" in 2005, waarin deze verbanden zocht tussen het stadhuis van Tallinn in Estland en de lakenhal.novemb
2009
Zoektocht
Voeren

5 deelnemers van de Herentalse ploeg die op zondag 9 augustus de zoektocht in de Voerstreek meemaakten, zijn in de prijzen gevallen.
We hadden dus alle antwoorden juist (vraag 14 over de kruisbeelden langs een wandeling werd geschrapt).
Voor de schiftingsvragen zaten we er met onze schattingen, respectievelijk 750 en 1 uur, heel dicht bij de juiste antwoorden : 763 respectievelijk 1 uur 3 minuten.
Je vindt de juiste antwoorden hier.

De deelnemer uit Herentals met de beste rangschikking, Johan Thys (235°) krijgt er het gedichtenboek "Het liefste wat ik heb" bovenop.

okt.
2009
Cultuurprijs
2009
Ieder jaar kent de cultuurraad een cultuurprijs toe aan een persoon of aan een vereniging die zich in de loop van het jaar verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak . Kandidaten kunnen door personen of verenigingen worden voorgedragen.

Net als vorig jaar hebben wij dit jaar de vereniging “De Dorpel vzw” voorgedragen. Deze vereniging richt zich tot de kansarme medeburgers. Zij heeft daarbij niet alleen oog voor de materiële beslommeringen, maar zij spoort ook haar doelpubliek aan tot zowel passieve als actieve cultuurbeleving. Haar 20-jarig bestaan vierde deze vereniging in april 2008 met een creatief en gevarieerd programma van eigen producties op gebied van dans, zang, poëzie, show en revue.

 

okt.
2009
Herentals
800 jaar

Davidsfonds Herentals levert een bijdrage aan het initiatief om naar aanleiding van de viering van 800 jaar Herentals een wandtapijt samen te stellen uit bijdragen van burgers en verenigingen. (Wij zijn evenwel niet erg gelukkig met de naamkeuze "Mat van Hertals".)   Een patchwork werkje van 90 bij 90 cm zal onze vereniging een plaatsje bezorgen tussen hopelijk vele andere.
Bestuurslid Peter Pauwels zal een ontwerp maken dat door Mia Verraes zal worden uitgevoerd.

Voor de actie "De bekendste Herentalsenaar" hebben wij Jef Laureys (1891-1971) voorgedragen. Deze figuur heeft in zijn tijd voor het culturele leven in Herentals veel betekend. Hij was een culturele duivel-doet-al die zich enthousiast en onbaatzuchtig achter veel projecten heeft geschaard. Vooral de Kempische Landjuwelen die hij in Herentals organiseerde behoren tot het beste wat Herentals op dat gebied ooit beleefd heeft.

okt.
2009
Leeskring
2010

De leeskring, die samen met de stadsbibliotheek georganiseerd wordt, gaat zijn derde jaar in. In 2009 hadden wij 4 geanimeerde bijeenkomsten met gemiddeld 12 fervente lezers.
Het programma voor 2010 :

 • maandag 11 januari : "Houtekiet" van Gerard Walschap.
 • maandag 19 april : "Vissen redden" van Annelies Verbeke
 • maandag 14 juni : "Het verslag van Brodeck" van Philippe Claudel
 • maandag 11 oktober : "Nachttrein naar Lissabon" van Pascale Mercier

De besprekingen gaan door om 20.00 uur in de stadsbibliotheek, bij een kopje koffie of een glaasje wijn. Bijdrage : 2 € per persoon. De begeleider is germanist Marc Lievens.
Ben je geïnteresseerd om aan te sluiten, geef een seintje op 014/216535 (hubert.vanooteghem@skynet.be) of kom gewoon naar een bijeenkomst.

 okt.
2009
Cultuurprijs
2008-2009

Ieder jaar kent de cultuurraad een cultuurprijs toe aan een persoon of aan een vereniging die zich in de loop van het jaar verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel vlak . Kandidaten kunnen door personen of verenigingen worden voorgedragen.

Net als vorig jaar hebben wij dit jaar de vereniging “De Dorpel vzw” voorgedragen. Deze vereniging richt zich tot de kansarme medeburgers. Zij heeft daarbij niet alleen oog voor de materiële beslommeringen, maar zij spoort ook haar doelpubliek aan tot zowel passieve als actieve cultuurbeleving. Haar 20-jarig bestaan vierde deze vereniging in april 2008 met een creatief en gevarieerd programma van eigen producties op gebied van dans, zang, poëzie, show en revue.

 

august.
2009
Uitreiking
Nestor prijs

Dde cultuurraad nodigt ook de leden van het Davidsfonds uit op de uitreiking van de Nestorprijs 2009 op zaterdag 22 augustus om 15.00 uur in 'tSchaliken.

Uitnodiging

Noteer dat gevraagd wordt je aanwezigheid te bevestigen (depeuter.frans@telenet.be ; 014/266339).juni
2009
Programma
nieuw seizoen

De bestuursploeg is gestart met het uitwerken van het programma voor het volgend seizoen.
Staan reeds op het bord :

 • Vlaanderen quizt
 • Junior Journalist-wedstrijd
 • Beiaardconcert
 • Zoektocht
 • Voordracht : "Reizigers door de Grote Oorlog" door Dirk Van Cleemput.
 • Nacht van de Geschiedenis
 • Daguitstap naar Xanten o.l.v. Rik Rossenbacker

Wie suggesties heeft voor een activiteit : contacteer een van de bestuursleden.

mei
2009 /td>
Concert
Yasmine

Concert "Yasmine houdt woord" ,dat we samen met de Gezinsbond organiseerden op 5 maart 2009 in 't Schaliken, werd geen onverdeeld succes.
Ongetwijfeld zullen een deel van de ruim 170 aanwezigen van het programma genoten hebben. Maar toch vonden ook velen dat de vlag de lading niet dekte. Wat was aangekondigd als een "intiem en poëtisch, akoestisch gebeuren rond het woord" werd te dikwijls overstemd door de te harde muziek. Het gesproken woord kwam niet voldoende tot zijn recht.
Omdat, ondanks de gevoerde publiciteit, de zaal ook niet vol liep houden de inrichtende verenigingen er ook een financiële kater aan over.
Gelukkig maakte de gezellige drink achteraf veel goed. En was de samenwerking met de Gezinsbond vlekkeloos.

mei
2009

Laureaat
Junior Journalist
Wedstrijd

Wij zijn fier dat we na zoveel jaren opnieuw een nationale laureaat uit de inzendingen van Herentals is gekozen.
Britt Rosiers van het Instituut van de Voorzienigheid kaapte de eerste prijs weg in de reeks tweede graad secundair onderwijs met haar werk "20 na Christus".
Je vindt meer informatie op onze webstek pagina

mei
2009
Universiteit
Vrije Tijd
najaar 2009

Het onderwerp voor de cursus in Herentals van najaar 2009 is gekend.
Patricia Konings doceert "De ontdekking van de Chinese cultuur : een rijke traditie, een uitdagende filosofie".

De cursus gaat door in de zolderzaal van het Oud Gasthuis Nederrij 133 op volgende vrijdagnamiddagen van 14.00 uur tot 16.00 uur. : 13,20 en 27 november en 4 en 11 december.

mei
2009
Concert
Yasmine

Het concert "Yasmine houdt woord" ,dat we samen met de Gezinsbond organiseerden op 5 maart 2009 in 't Schaliken, werd geen onverdeeld succes.
Ongetwijfeld zullen een deel van de ruim 170 aanwezigen van het programma genoten hebben. Maar toch vonden ook velen dat de vlag de lading niet dekte. Wat was aangekondigd als een "intiem en poëtisch, akoetisch gebeuren rond het woord" werd te dikwijls overstemd door de te harde muziek. Het gesproken woord kwam niet voldoende tot zijn recht.
Omdat, ondanks de gevoerde publiciteit, de zaal ook niet vol liep houden de inrichtende verenigingen er ook een financiële kater aan over.
Gelukkig maakte de gezellige drink achteraf veel goed. En was de samenwerking met de Gezinsbond vlekkeloos.

okt.
2008

Verhoging
plaatstelijke bijdrage

U zal op het keuzeformulier gemerkt hebben dat de bijdrage voor de plaatselijke werking verhoogd is van 5 € naar 7 €. In de communicatie naar de leden in verband met de hernieuwing van het lidmaatschap was dit nog niet opgenomen omdat de beslissing hiertoe pas gevallen is op de bestuursvergadering van 26 september 2008. De stortingsformulieren waren echter al gecopieerd. Sorry hiervoor, dit wordt rechtgezet in de volgende zending naar de leden.
Wij hebben tot deze verhoging besloten omdat wij de filosofie hanteren dat de plaatselijke bijdrage minimaal de kosten voor de correspondentie naar de leden moet dekken. Met de gestegen portkosten, papier en copieerkosten was dit niet langer het geval.
We hopen dat we de nieuwe bijdrage een aantal jaren kunnen handhaven. De vorige verhoging dateerde van 2005.

sept.
2008

Hernieuwing
Lidmaatschap

Iedereen zou binnenkort de uitnodiging tot hernieuwing van het lidmaatschap in zijn bus moeten vinden, samen met de keuzekaart en de prospectus.
Hoe je lid wordt, of liever blijft, vindt U in de prospectus op pagina 2.

Vanaf dit jaar is er een nieuwe mogelijkheid : je kan ook lid worden door aankoop van twee boekenbonnen van elk € 25. Je kan deze boekenbonnen zelf gebruiken of wegschenken. De boekenbonnen kunnen ingeruild worden in de boekhandel Infodok/Davidsfonds in Leuven of je kan boeken via post bestellen via een bijgevoegd bestelformulier. Misschien handig bij wie de boekenkast uitpuilt en/of voor een geschenk voor Sinterklaas of voor onder de kerstboom.

Verdere info op pagina’s 4 en 5 van de prospectus.

sept.
2008
Nieuw bestuurslid

Een goed uitgebouwd bestuur is essentieel om de werking van de vereniging op peil te houden.
Wij zijn blij Mevrouw Liliane Van Herck in onze bestuursploeg te kunnen verwelkomen.
Zij zal, naast de algemene werking; vooral het onderhoud van onze webstek op zich nemen.
Haar coördinaten :
       Doffen 53, 2250 Olen
       014/21 58 54
       lilianevanherck@myonline.be
Het bestuur telt nu 7 leden ; daarnaast hebben wij nog een vaste vertegenwoordiger in de cultuurraad.

sept.
2008
Cultuurprijs
2008-2009

Ieder jaar kent de cultuurraad een cultuurprijs toe aan een persoon of aan een vereniging die zich in de loop van het jaar verdienstelijk heeft getoond op cultureel vlak . Kandidaten kunnen door personen of verenigingen worden voorgedragen.

Vorig jaar droegen wij Albert Laureys voor ; hij ontving ook effectief de cultuurprijs.

Voor het culturele jaar 2007-2008 heeft het bestuur gekozen om de vereniging “De Dorpel vzw” voor te dragen. Deze vereniging richt zich tot de kansarme medeburgers. Zij heeft daarbij niet alleen oog voor de materiële beslommeringen maar zij spoort ook haar doelpubliek aan tot zowel passieve als actieve cultuurbeleving. Haar 20-jarig bestaan vierde deze vereniging in april 2008 met een creatief en gevarieerd programma van eigen producties op gebied van dans, zang, poëzie, show en revue.

 

juni
2008

Vertegenwoor-
diging in Cultuurraad

Mevrouw Hilde Vanroey vertegenwoordigt het Davidsfonds in de Cultuurraad sinds mei 2008 en is meteen ook lid geworden van het Bestendig Bureau van de Cultuurraad. Onze dank hiervoor.

De Cultuurraad is het officiële adviesorgaan van de gemeente voor het cultuurbeleid. Ongeveer 70 Herentalse socio-culturele verenigingen, waaronder het Davidsfonds, hebben er een vertegenwoordiger.
De Cultuurraad adviseert het Bestuur in verband met de culturele activiteiten in de stad, de begroting van cultuur, de werking van de cultuurdienst (waaronder het beheer van ’t Schaliken), de verdeling van de subsidies,...
Daarnaast ontwikkelt de cultuurdienst eigen initiatieven zoals het inrichten van een cultuurquiz, het openhouden van het cultuurcafé, de uitreiking van de cultuurprijs (dit jaar toegekend aan Albert Laureys, voorgedragen door het Franciscuskoor en het Davidsfonds), de cultuurbeurs Snuffel, ...
Meer informatie over de Cultuurraad op hun webstek www.cultuurraadherentals.be

 

2008 juni Kastoestand

Koken kost geld en een goed draaiende vereniging moet financieel gezond blijven.
Gelukkig is dit voor Davidsfonds Herentals het geval: wij beschikken nu over ruim voldoende werkingsmiddelen. Dit laat ons toe om volgend jaar een risicovolle activiteit zoals het optreden van Yasmine in ’t Schaliken te wagen.

Nu is het zo dat de meeste activiteiten die ingericht worden zo begroot worden dat bij een redelijke opkomst het financiële resultaat neutraal is. Meestal valt het nogal mee :
Zoektocht Tongeren :      - 30 €
11- juliviering 2007 : - 44 €
Bezoek karmelietessenklooster : +100 €
Davidsfondsquiz : + 25 €
Voordracht Stijn Bruers : - 40 €
Uitstap Ieper : kif kif
Junior Journalist-wedstrijd : kosten : 200 €
Klara in het Paleis : kif kif
Voordracht “Catharsis Katharen” : - 40 €
Nacht van de geschiedenis : + 50 €
Film en voordracht Alexander : - 25 €
Uitstap Den Haag : kif kif

Naast de inkomsten van de activiteiten spekken wij onze begroting vooral met :

 • 5% commissie op de boeken en CD’s van de lidmaatschapshernieuwing: in 2007 was dit 300 €.
 • werkingstoelage van Davidsfonds Nationaal : in 2007 bedroeg die 365 €.
 • subsidie van de Stad Herentals : in 2006 ontvingen we ongeveer 250 €.
 • de bijdrage van 5 € van de leden voor de plaatselijke werking . Deze bijdrage dekt ter nauwernood de kosten voor de brieven naar de leden. Een brief van 1 bladzijde tekst kost ongeveer 52 cent per adres in Herentals , waarvan 36 cent portokosten.

We zitten dus niet slecht in de slappe was, maar onze onvolprezen penningmeester Hugo van Cauwenberghe blijft toch nauwlettend toezien op elke stuiver die de deur uitgaat.

2008 maart Nacht van de Geschiedenis

Een succes

fraikin

De lezing “ Charles-Auguste Fraikin : de mens en het beeld” lokte meer dan 70 belangstellenden naar de Lakenhal. Zij genoten van een interessant en boeiend exposé, zeer eloquent gebracht door stadsgenoot Frank Tubex. Hij gaf een systematisch en goed onderbouwd overzicht van de plaats van deze beroemde kunstenaar in het kunstgebeuren van het jonge koninkrijk België.

Hopelijk is deze voordracht de aanzet tot het in ere herstellen van het kunstpatrimonium dat Fraikin aan de stad heeft geschonken. Het staat momenteel her en der in stadslokalen te verkommeren. Het vormt een toeristische en culturele troef die Herentals niet uitspeelt.